Wizyta studyjna u producentów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
Start Aktualności Aktualności Wizyta studyjna u producentów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

PostHeaderIcon Wizyta studyjna u producentów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

8_DSC02384W związku z realizacją projektu pn. „Wizyta studyjna mieszkańców obszaru LGD „ZIELONE SIOŁO” u producentów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” w ramach zadania publicznego w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego”, w dniach 12-13 września br. odbył się wyjazd do producentów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Uczestnikami byli właściciele gospodarstw rolnych, gospodarstw ekologicznych, agroturystycznych, przedsiębiorcy i lokalni wytwórcy żywności wpisani do Sieci oraz zainteresowani przystąpieniem.

 

Program wizyty był bardzo atrakcyjny i różnorodny. Poznaliśmy wielu życzliwych i ciekawych ludzi, zobaczyliśmy niezwykle interesujące miejsca, próbowaliśmy lokalnych produktów i przysmaków.

We czwartek 12 września br. wizytę rozpoczęliśmy w gospodarstwie pasiecznym Pachniczówka w Grębkowie. To rodzinna firma, której tradycje pasieczne sięgają pięciu pokoleń. Firma prowadzi dwa kierunki działalności: pasieczną oraz przetwórstwo produktów pasiecznych. Najbardziej znanym wyrobem z Pachniczówki jest Miodowe Piwo Mazowieckie. Jest to niskoprocentowy napój, spożywany za czasów szlacheckich, traktowany jako kaloryczny napitek regeneracyjny. Niezwykle orzeźwiającym, niegazowanym napojem wytwarzanym w Gospodarstwie jest Miodolada, która w 2013 roku otrzymała Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. W Pachniczówce próbowaliśmy również różnorodnych miodów, przekąsek z miodem, owoców w miodzie oraz soków owocowo-miodowych.

W Piekarni „Ratuszowa” Radzikowscy w Siedlcach przyjęci zostaliśmy w saloniku piekarni przez p. Karolinę Stańską oraz p. Annę Waleruk, gdzie poznaliśmy historię tego miejsca oraz degustowaliśmy „Chleb razowy ratuszowy”, Chleb razowy z marszałkowskiej” oraz słodkie wypieki. Firma założona została w 1930 r. i jest najstarszą i jedyną przedwojenną piekarnią w Siedlcach. Założona została przez Juliannę i Stanisława Weredów – rodziców i dziadków obecnych właścicieli. Piekarnię prowadzi już trzecie pokolenie. Pieczywo wytwarzane jest według starych receptur okresu międzywojennego i wypiekane w piecach ceramicznych.

Z Piekarni udaliśmy się do Gospodarstwa Ekologicznego Elżbiety i Ryszarda Baranków w miejscowości Łukówiec (gm. Jeruzal). Gospodarze przekazali nam własne doświadczenia w prowadzeniu gospodarstwa, w którym uprawiane są z zachowaniem zasad zrównoważonego rozwoju warzywa oraz hodowane bydło mleczne, króliki i kury. Po czym ugościli nas pysznym obiadem ugotowanym z produktów wytworzonych w gospodarstwie. Na zakończenie odbyła się degustacja regionalnej „Sójki” na bazie ciasta drożdżowego, kapusty i kaszy jaglanej, która w 2007 roku otrzymała wyróżnienie podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

Kolejnym miejscem, które odwiedziliśmy była Winnica Aleksandry i Pawła Wieczorków w Borkach (gm. Gniewoszów). Wina produkowane w winnicy są wytwarzane wyłącznie z winogron uprawianych w gospodarstwie, bez dodatku wody oraz środków konserwujących, polepszających smak i zapach. W winnicy uprawianych jest 7 odmian winogron. Właściciele starają się systematycznie rozwijać winnicę i od kilku lat produkują sadzonki winorośli przeznaczonych do sprzedaży. Czerwone wino RO…DO, które mieliśmy przyjemność próbować ma aromat suszonych śliwek i polecane jest do pieczonych mięs i dziczyzny, natomiast białe wino CUVVE z wyczuwalną nutą cytrusów bardzo dobrze komponuje się z sałatami, owocami morza oraz rybami.

Dzień zakończył się kolacją w Hotelu „Pod Różami” w miejscowości Jedlnia-Letnisko, który również należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze i oferuje potrawy kuchni polskiej na bazie produktów z okolicznych upraw i od lokalnych przetwórców.

Drugi dzień rozpoczęliśmy od wizyty w Gospodarstwie Rolnym Agnieszki Piętki w Kolonii Pogorzel (gm. Osieck). Gospodarstwo prowadzi produkcję mleka i wytwarza sery zagrodowe. Zwierzęta wypasają się na łąkach, dzięki czemu są zdrowsze i dają lepsze jakościowo mleko. Podczas rozmów z gospodarzami zajadaliśmy się naturalnymi mlecznymi wyrobami z mleka takimi jak sery, twarogi i masło.

W niewielkim Gospodarstwie Rolnym Grzegorza Odalskiego w Starachominie (gm. Latowicz) dowiedzieliśmy się wszystkiego o uprawie „Czosnku latowickiego” wpisanego na listę produktów tradycyjnych. Tradycja uprawy czosnku w Latowiczu sięga czasów międzywojennych. Dzięki miejscowym warunkom glebowym uprawiany czosnek jest wyjątkowo aromatyczny o intensywnym smaku, zapachu oraz z dużą zawartością olejków lotnych. Gospodarze uprawą „Czosnku latowickiego” zajmują się od kilkunastu lat. Uprawie towarzyszy zintegrowana produkcja roślinna i zwierzęca oraz siew zbóż z rodziny motylkowych i strączkowych, stanowiących doskonały płodozmian i przedplon oraz paszę dla bydła i drobiu. Pan Grzegorz wyspecjalizował się również w marynowaniu czosnku. Najbardziej smakował nam w marynacie z ziół prowansalskich oraz ostrej zalewie paprykowej. W Gospodarstwie mieliśmy też okazję zobaczyć jak czosnek jest suszony, splatany w warkocze i przygotowywany do sprzedaży.

Na zakończenie wycieczki pojechaliśmy do Jeruzal, w którym kręcony był znany serial telewizyjny „Ranczo”. Dzięki uprzejmości Proboszcza Parafii Ks. Zbigniewa Płochockiego zwiedziliśmy wnętrze Kościoła pw. Św. Wojciecha Biskupa i Męczennika. Świątynia została wybudowana w XVIII w. i stanowi cenny przykład barokowej, drewnianej architektury sakralnej Mazowsza. Jednym z ciekawszych elementów wystroju wnętrza jest przepiękny obraz „Mistyczne zaślubiny Matki Boskiej” oraz wisząca ambona i drewniana kropielnica. Zwiedzanie Jeruzal zakończyliśmy wspólnym zdjęciem na ławeczce pod sklepem „u Więcławskiej”.

Dwudniowy wyjazd studyjny mieszkańców obszaru LGD „ZIELONE SIOŁO” był bez wątpienia doskonałą okazją do poszerzenia wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego, turystyki, poznania wysokiej klasy mazowieckich potraw i produktów lokalnych, zdobycia wiedzy dotyczącej ich produkcji, promocji i sprzedaży.